Прелистувањето на ИБиз како нерегистриран корисник е ограничено на неколку форуми.
Избегнете го ова ограничување со бесплатна регистрација..

Започни блог на blogger

Дискусија во форумот 'Блогирање' започната од Hristijan :), 9 Април 2012.

 1. Hristijan :)

  Hristijan :) Нов член

  Зачленет:
  5 Април 2012
  Мислења:
  51
  Допаѓања:
  0
  Значи темава ќе биде доста опширна и се надевам ќе ви помогне.Пред да започнеме зошто не Wordpress.com туку Blogger.com, па јас се одлучувам зошто на blogger имам бесплатен пристап кон СЅЅ, и алатки кој ми ја овозможуваат работата многу полесна.
  Ќе ви помогнам со следниве принципи:
  -Креирање
  -Теми
  -Ставање тема
  -Labels
  -FB Plugins
  -И некој помали работи на CSS

  1.Креирање
  За креирање потребно е Google Account, кој не треба потврда преку СМС текст, што значи само посетете blogger.com и регистирајте се (подоцна со птврда можеш да го користиш и како Youtube канал).
  Еве неколку слики како да креирате профил на blogger:
  http://zaslike.com/viewer.php?file=30cg8jafjdl1sxkz9fqb.jpg
  =http://zaslike.com/viewer.php?file=avopneg52zpslmajdhm.jpg
  Кога се ќе креирате ќе стасате до ова ниво тогаш кликнете на New Blog
  http://zaslike.com/viewer.php?file=hyssi2aarmxa7me97ep.jpg

  Следно нешто што треба да направите е да ги дадете потребните информации за блогот (адреса, име, тема):
  http://zaslike.com/viewer.php?file=jk8hqi8bskl76b5uxrw8.jpg
  Одкога ќе креирате блог, малце мирувајте со не го :).
  Сега одете да си одберете тема на: www.deluxtemplate.com
  Имате 2 колумни, 3 колумни теми (тоа ви е постовите на блогот и слајдбарот или постовите на блогот и два слајдбара)
  Од кога ќе ја симнете темата со нејзе можеби ќе има повеќе фајови, но потребен е само ".xml" фајлот.
  Сега треба да ја ставиме темата на блогот:
  http://zaslike.com/viewer.php?file=u74rgikrso8dx2kp2m1c.jpg
  Кликнувајќи на backup/restore се јавува помало прозорче кое ви бара дали да ја симнете моменталната тема или да ставите друга тема
  Се разбира вие што ќе одлучите:
  http://zaslike.com/viewer.php?file=dwgxjyf9e30ligodrkcu.jpg
  ОДБЕРЕТЕ ГО .XML ФАЈЛОТ.
  Кога ќе ја ставите темата претпоставувам дека ќе почнете со постови, објавете некој пост и пишувајќи го постот од страната имате Labels, за прв пат ќе немате ништо и таму можете да креирате Label(категорија) со самото пишување.
  Да, но што тука е потребно за објаснување?
  Епа вака, доколку вашиот блог е на македонски и некој ќе отиде во Label слики (на пример) и ќе му пишува Search posts on Label "слики".Click here to see all posts и сега тоа е глупаво па затоа следете ги убаво моите чекори како да го избришите тоа:
  1.Одите на "Design>Template>Edit HTML" кликнете Edit HTML и стиснете Proceed и на малото прозорче има "Expand Widget Templates" и до него има мало квадратче за селектирање:Селектирајте го!!!!!!
  2.Притиснете на тестатурата "CTRL+F" и од самиот web browser ќе ви се појави нешто за истражување:Додека барате барајте нешто текст "<b:includable id='status-message'>" и од кога ќе го најдете под него ќе го здогледате:
  <b:includable id='status-message'>
  <b:if cond='data:navMessage'>
  <div class='status-msg-wrap'>
  <div class='status-msg-body'>
  <data:navMessage/>
  </div>
  <div class='status-msg-border'>
  <div class='status-msg-bg'>
  <div class='status-msg-hidden'><data:navMessage/></div>
  </div>
  </div>
  </div>
  <div style='clear: both;'/>
  </b:if>
  </b:includable>

  Тогаш селектирајте го целиот и заменете го со овај текст:
  <b:includable id='status-message'>
  <b:if cond='data:navMessage'>
  <div>
  </div>
  <div style='clear: both;'/>
  </b:if>
  </b:includable>

  Тоа го завршивме идеме понатаму.
  Доколку направите на Почетната страна да има по 5 постови најмногу тогаш најздоле ќе здогледате "home" "Older Posts" или пак "Newer posts" Или пак сите три.
  За да ги преведеме нам ни е потребен истиот чекот како и за Labels трикот.
  Идите Template>Edit HTML>Proceed>и исто така го селектиратеExpand Widget Templates.Повторно стиснете "CTRL+F" и барајте сега
  "<data:homeMsg/>" и променете го во Почетна (ПРОМЕНЕТЕ ГО СО СЕ ЗНАЦИТЕ ЗА ПОМАЛО "<" И ПОГОЛЕМО ">")
  Барајте нешто погоре од data:homeMsg "<data:eek:lderPageTitle/>" и променете го во Постари објави или Постари постови (исто така со се знаците)
  Сега уште погоре барајте:"<data:newerPageTitle/>" и променте во Најнови или Нови постови (со се знаците)
  ТОА Е ТОА ЗА БЛОГОТ ДОКОЛКУ САКАТЕ FACEBOOK LIKE BUTTON НА БЛОГОТ ЧИТАЈТЕ УШТЕ:
  За Фејсбук лајк копче е многу лесно но потребно е да внимавате како работите
  Идите Template>EditHTML>Proceed>Селектирајте Expand Widget Templates
  Барајте data:post.body и ВЕДНАШ под него пастирајте еден од одбраните кодови
  КЛАСИЧНО ЛАЈК КОПЧЕ:
  <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
  <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;Like + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=35&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;'/>
  </b:if>

  ЛАЈК КОЧЕ КУТИЈА (МАЛЦЕ ГОЛЕМО)
  <b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
  <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;Like + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&amp;layout=box_count&amp;show_faces=false&amp;width=55&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=65&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:55px; height:65px;'/>
  </b:if>

  ТОА Е ТОА ТОА Е ТОА СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ВИ УСПЕА
   

Сподели: