Како brightside.me ме пријави на facebook како крадам содржина.

Аце

Ordinary guy.
Зачленет/а
9 септември 2011
Мислења
2,036
Реакции
856
Веб-страница
ibiz.mk
Пред некое време имав една статија целосно преработено од Brightside.me, статијата беше со целосно различен текст, но со ист наслов и исти слики. Си тераше статијата добро, имаше споделувања, лајкови и се останато како и секоја статија што е објавена кај мене на страна.
12222.png
Денес од Facebook го добив ова:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg


Brighside.me забележале дека иста статија со ист наслов и featured слика се објавува и дечките си ме пријавиле и facebook си ме предупреди. Дали некој до сега направил ваква аматерска грешка и бил предупреден од Facebook?

Совет: Кога препишувате некоја статија од вака големи страни, менувате го насловот и сликата, не бидете како мене :).
Совет 2: Обидете се да имате уникатна содржина, доколку не сте во можност, направете поголеми помени кои нема да бидат исти со статијата од каде што ви е идејата. ;)
 
Последна промена:

Conan

Член
Зачленет/а
30 јануари 2013
Мислења
81
Реакции
37
Очигледно големите играчи имаат и тим / лица кои се задолжени за трагање и пријавување на copyrighted содржини.

Сум немал слично искуство.

Како и што кажа самиот - поука за друг пат.
Ако веб проектот Ви значи / Ви носи солиден приход, добро разработете ја секоја статија (било таа да Ви е оригинална или "собрана" од ваму-таму).

Лесно се наоѓаат дрпнати статии. Доволно е да се појде на Гугл, и да се пребара низ web и images табовите.
 

Zerosec

Член
Зачленет/а
3 февруари 2015
Мислења
66
Реакции
20
Често сум се среќавал со оваа проблематика со мојот YouTube канал, односно станува збор за "false copyright claims" со уреден текст може да издејствувате да биде тргнато предупредувањето и да си бидете чисти. Најчесто големите компании или издавачки продукции поседуваат ботови кои ја извршуваат оваа „работа“, што значи дека системот врши одредени операции. Но сигурно си е сигурно, кога станува збор за солиден проект и приход секогаш вреди да се смени наслов, слика а и делови од текстот.
 

Аце

Ordinary guy.
Зачленет/а
9 септември 2011
Мислења
2,036
Реакции
856
Веб-страница
ibiz.mk
Памет за друг пат, имаше мала збунка со авторите, општо сите содржини идеа со променет наслов и слика, но овој пат испадна да насловот биде ист како би имале сличен ефект со статусот од Brightside.me.
 
На врв Дно