Во кои програми дизајнирате ?

kon

Истакнат член
Зачленет/а
12 ноември 2011
Мислења
1,195
Реакции
304
Веб-страница
darkoefremov.com
Човек шо се разбира малце повише од оноа на фејсбук шо го кажуват „ФОТОШОП !“ би требало да знае дека вектори и у фотошоп можат да се работат...
 

kalco

Член
Зачленет/а
28 август 2013
Мислења
64
Реакции
19
Веб-страница
kalco.ru
Нормално дека може. .psd е векторски форат, но она што се обидувам да го објаснам е дека илустртор е програма која подобро се снаоќа со изрботка на логоа (логоа кои не содржат само различна дебелина и игра со фонтови), туку кретивни логоа.
 

kon

Истакнат член
Зачленет/а
12 ноември 2011
Мислења
1,195
Реакции
304
Веб-страница
darkoefremov.com
Како логото ке изгледа зависе од тоа колку вреде дизајнеро шо го дизајнира... програмата е само помагало преку кое се праве лого...
 

kalco

Член
Зачленет/а
28 август 2013
Мислења
64
Реакции
19
Веб-страница
kalco.ru
Се сложувам но вреден дизајнер ја користи она алатка која може полесно и со поголем спектар на алатки да му помогне идејата да ја реализира во стварност, а за лого таа алатка се вика илустратор.
 

Goranski

Истакнат член
Зачленет/а
2 април 2013
Мислења
961
Реакции
635
Човек шо се разбира малце повише од оноа на фејсбук шо го кажуват „ФОТОШОП !“ би требало да знае дека вектори и у фотошоп можат да се работат...
не е точно дека со фотошоп можеш да креираш вектор. Со ФШ можеш да креираш растер со вектор елементи, можеш да црташ вектор и да ги префрлиш патеките во илустратор, но да креираш True Vector потребен ти е илустратор.

Photoshop никогаш не бил вектор програм и нема никогаш ни да биде. Знам дека ти е полесно да креираш патеки со пен тоол во фотошоп цс6 него во иллустратор, ама не трескај глупости некој ке ти се смее. Се знае за што е Ps Cs
 

besy

Истакнат член
Зачленет/а
7 јануари 2012
Мислења
312
Реакции
119
Аj кажи ми шо подразбираш под професионално лого ?
А, што подразбираш ти под професионално лого?
Ако ги прашуваш другиве што е професионално лого, би требало и ти да имаш некој став за тоа.
 

kon

Истакнат член
Зачленет/а
12 ноември 2011
Мислења
1,195
Реакции
304
Веб-страница
darkoefremov.com
А, што подразбираш ти под професионално лого?
Ако ги прашуваш другиве што е професионално лого, би требало и ти да имаш некој став за тоа.
Мое лично мислење е дека нема професионално лого... има само луѓе, дизајнери, кои се бават професионално со тоа, и за него може да се каже професионалец кој знае уствари шо работе, за колку, и како го работе тоа, а не некое детиште шо си праве сликички ( читај наваѓа више направени на гугл ) и ги дава на Fiverr за мизерни $5. Лого ти е графички елемент кој е тука за да овозможи рекогнација за продуктот, особата, фирмата и слично.
не е точно дека со фотошоп можеш да креираш вектор. Со ФШ можеш да креираш растер со вектор елементи, можеш да црташ вектор и да ги префрлиш патеките во илустратор, но да креираш True Vector потребен ти е илустратор.
Photoshop никогаш не бил вектор програм и нема никогаш ни да биде. Знам дека ти е полесно да креираш патеки со пен тоол во фотошоп цс6 него во иллустратор, ама не трескај глупости некој ке ти се смее. Се знае за што е Ps Cs
Custom shapes, познато ти е нешто ? Со pen tool, да.
И исто ми е, дали у фотошоп, дали у илустратор ке креирам патеки...
Се сложувам но вреден дизајнер ја користи она алатка која може полесно и со поголем спектар на алатки да му помогне идејата да ја реализира во стварност, а за лого таа алатка се вика илустратор.
Пред да излезат програмите, артистите, дизајнерите морале да ги цртат логоата рачно... и у ногу примероци...
 
На врв Дно